Afspraken tussen partijen uit de natuur-, voedings- en zorgsector maken Brabant groener en gezonder 
De hal van het Provinciehuis te ’s-Hertogenbosch was woensdag 25 januari omgetoverd tot een beursvloer biodiversiteit, met als thema: ‘Gezond van Brabantse grond’. Zo’n 400 deelnemers die zich bezighouden met aspecten van de relatie biodiversiteit, gezondheid en voeding namen hieraan deel.

De beursvloer resulteerde in 50 matches tussen partijen uit natuur- en groenbeheer, de voedsel- en landbouwketen en de gezondheidszorg. De inzet van deze matches is dat hieruit afspraken voortkomen waarvan uiteindelijk de Brabantse natuur en samenleving profiteren. Tevens werden er zeven Brabantse Groene Afspraken ondertekend. De afspraken houden een samenwerking in tussen twee of meer Brabantse organisaties die gaan samenwerken voor een betere biodiversiteit, gezondere voedselproductie of verbeteren van de gezondheid van de Brabanders.
De Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout (Ecologie & Handhaving) opende de beursvloer en is tevreden met het resultaat. “Ik heb mijn hoop gevestigd op het verbinden van ecologie en economie. We moeten af van de klassieke tegenstelling dat natuur en milieu geld kosten, en economie geld oplevert.”
Dagvoorzitter Frank Petter, voorzitter van de Taskforce Biodiversiteit Noord-Brabant, voorzitter Provinciale Raad Gezondheid en burgemeester van Woudrichem, concludeerde dat Noord-Brabant voorop loopt als regio op het vlak van praktische afspraken tussen partijen om gezamenlijk biodiversiteit, gezondheid en duurzame voeding te promoten. Hij stelde: “Brabant moet groener en gezonder – het is prachtig dat verscheidene bedrijven, maar ook ZLTO en de Brabantse Provinciale Raad voor Gezondheid, hieraan zo actief meewerken”.

Brabantse Groene Afspraken

Er werden afspraken gemaakt tussen een bijenhoudersvereniging en de landbouw om het agrarisch landschap bloemrijker te maken zodat er meer overlevingskansen zijn voor de bij en de bestuiving van gewassen wordt verbeterd. Een groep van maar liefst twaalf instellingen – van natuurverenigingen, gemeenten en waterschap tot schapenhouders – gaat zich inzetten voor het behoud van het regionale Kempisch Heideschaap door dit dier meer in te zetten voor beheer van de Brabantse natuur én het lamsvlees als streekproduct te vermarkten. Samenwerking tussen de Provinciale Raad Gezondheid en enkele recreatieondernemingen zal leiden tot een betere landschappelijke inpassing van drie zorgaccommodaties in de natuurlijke omgeving waarbij die omgeving tegelijk wordt benut voor het welzijn en gezondheid van de zorgbehoevende gasten.
Binnenkort worden een overzicht van alle Groene Afspraken en meer informatie over de gemaakte matches, evenals foto’s van de beursvloer, op deze website gepubliceerd.
ECNC organiseerde de beursvloer in opdracht van de provincie Noord-Brabant en de Brabantse Taskforce Biodiversiteit. De beursvloer werd financieel ondersteund door de Provincie Noord-Brabant. De beursvloer biodiversiteit ‘Gezond van Brabantse grond’ werd mede geïnspireerd door het NME-arrangement ‘Brabantse Parels van Biodiversiteit’, financieel gesteund door de provincie Noord-Brabant en Agentschap NL.

Geplakt uit <http://biodiversiteitbrabant.nl/index.php?pagina_id=8&submenuheader=0#pid_824>