De Gruyterkade: transformatie van volthuis en gashui

//, Spoorzone, Werkplaats De Gruyter/De Gruyterkade: transformatie van volthuis en gashui

De Gruyterkade: transformatie van volthuis en gashui

METAMORFOSE GRUYTERKADE

Werkplaats De Gruyter heeft een nieuw initiatief: de transformatie van het oude volthuis en gashuis achter De Gruyter Fabriek in ’s-Hertogenbosch. De 2 gebouwtjes worden omgetoverd tot ontvangstlounge en clubgebouw aan De Gruyterkade, als onderdeel van de spoorzone. De jonge ontwerpers Chen Mao en Lieke van den Heuvel tekenen voor het ontwerp. Zij lieten zich inspireren door betrokken ondernemers en belanghebbenden. 

    

Achter de Bossche Gruyter Fabriek stonden 2 stenen gebouwtjes er vervallen en zielloos bij. Doel van Werkplaats De Gruyter was om het voormalige volthuis en gashuis te transformeren naar een ontvangstlounge en een clubgebouw aan de Gruyterkade. Als onderdeel van de herontwikkeling van de Spoorzone. Op 14 december 2016 worden de gebouwtjes opgeleverd.

Industriële karakter

De jonge ontwerpers achter de visie, Chen Mao en Lieke van den Heuvel, lieten zich inspireren door gesprekken met ondernemers en belanghebbenden uit De Gruyter Fabriek. Het volthuis / kanaalhuis is met zijn panoramische uitzicht nu vooral op het water gericht. Vanaf een  steiger is dit kanaalhuis verbonden met een oud platform, waar bootjes kunnen aanmeren. Vroeger werd dit betonnen platformpje gebruikt voor de overslag van grondstoffen en goederen. Tegelijkertijd is het gebouw met haar oplopende dak ook op De Gruyter Fabriek gericht. Het gebouw krijgt een flexibele indeling, waardoor het van 3 ruimtes naar 1 grote ruimte omgetoverd kan worden. De entree fungeert als ontvangstlounge, ook voor mensen die met de boot komen. Er is ruimte voor presentaties en meetings. Aangekleed in de oorspronkelijke stijl van het gebouw komt het industriële karakter weer tot leven.

Creatieve plek

Het gashuis / kadehuis is kleiner, maar ook knusser. Het gebouwtje is gericht op het aangrenzende terras van 8 bij 60 meter, direct aan het water. Het is een doe-het-zelf-lounge, waar je met collega’s komt relaxen of elkaar ontmoeten: brainsormen op een creatieve plek. De (creatieve) ondernemers van De Gruyter Fabriek maakten zelf een stukje van het interieur. Naar eigen smaak, inzicht en behoefte. Vóór, maar ook dóór de gebruikers dus.

Van <http://werkplaatsdegruyter.nl/portfolio/de-gruyterkade/>

Door | 2018-01-02T12:28:30+00:00 december 8th, 2016|Ruimtelijke Kwaliteit, Spoorzone, Werkplaats De Gruyter|Reacties uitgeschakeld voor De Gruyterkade: transformatie van volthuis en gashui

About the Author:

mm
VIBA-Expo is het aanspreekpunt voor duurzame ontwikkeling in het bouwen, wonen en werken. Steeds gericht op een duurzame balans tussen People, Planet en Profit. En toch betaalbaar, gezond, leefbaar, veilig, milieuvriendelijk en divers. In samenwerking met de Werkplaats De Gruyter wordt creatief en innovatie gewerkt en geëxposeerd aan duurzame planontwikkelingen, ontwerpen en realisaties. Dat gebeurt interactief met professionals, overheden, ondernemers en consumenten.